Το Επαρχιακό Δικαστήριο έχει επίσης δικαιοδοσία, βάσει του απαρχαιωμένου περί Ανηλίκων Αδικοπραγούντων Νόμου, να εκδικάζει, ως Δικαστήριο Ανηλίκων, υποθέσεις ανηλίκων αδικοπραγούντων, δηλαδή νεαρών προσώπων μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Δυστυχώς, στην Κύπρο, δεν υπάρχει ξεχωριστό Δικαστήριο Ανηλίκων.
Όταν εκδικάζει κατηγορίες εναντίον παιδιού ή νεαρού προσώπου ο νόμος προνοεί τα εξής:
(α) Το Δικαστήριο Ανηλίκων συνεδριάζει ή σε διαφορετικές μέρες, ή σε διαφορετικές ώρες ή σε διαφορετικό κτήριο ή σε διαφορετική αίθουσα.
(β) Το Δικαστήριο Ανηλίκων επιλαμβάνεται μόνο υποθέσεων ανηλίκων προσώπων.
(γ) Στην αίθουσα του Δικαστηρίου παρευρίσκονται μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλ. τα μέλη του Δικαστηρίου, οι δικηγόροι και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.
(δ) Απαγορεύεται η δημοσίευση χωρίς την άδεια του Δικαστηρίου, στοιχείων του ανήλικου κατηγορουμένου που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά του.
(ε) Όταν προσάγεται ένας ανήλικος στο Δικαστήριο θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην έλθει σε επαφή με ενήλικες κατηγορουμένους.
Στην πράξη όμως, το Δικαστήριο συνεδριάζει στην ίδια αίθουσα, αλλά σε διαφορετική ώρα από εκείνη που συνήθως επιλαμβάνεται υποθέσεων ενήλικων προσώπων. Το άρθρο 10, του περί Ανηλίκων Αδικοπραγούντων Νόμου, προνοεί μια ελαστικότερη διαδικασία από τη συνηθισμένη διαδικασία μιας ποινικής ακρόασης και το Δικαστήριο έχει την ευχέρεια, όπως θα δούμε αργότερα, να επιβάλει συγκεκριμένες ποινές σε νεαρό αδικοπραγούντα που έχει βρεθεί ένοχος. Όμως, το γεγονός και μόνο ότι από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υπάρχει ξεχωριστό Δικαστήριο Ανηλίκων, στελεχωμένο με εξειδικευμένους δικαστές και άλλο προσωπικό και, επίσης, το γεγονός ότι η βασική νομοθεσία που διέπει την εκδίκαση κατηγοριών εναντίον ανηλίκων προσώπων χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, δείχνει ότι οι ανήλικοι αδικοπραγούντες είναι πράγματι ο φτωχός συγγενής της ποινικής δικαιοσύνης στην Κύπρο. Αυτό δεν εκπλήττει, αφού η Κύπρος δεν έχει μια σωστά στελεχωμένη Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Δικαίου, όπως υπάρχει σε τόσες άλλες χώρες, ενώ το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης εξελίσσεται με υπερβολικά αργούς ρυθμούς.
Το θέμα αναπτύσσεται στο ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΙΝΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ των Α. Καπαρδής και Η. Στεφάνου (Νομική Βιβλιοθήκη 2020)