«Η σχέση που διατηρεί ένα ζεύγος ομοφύλων μπορεί να εμπίπτει στην έννοια της «ιδιωτικής ζωής» καθώς και της «οικογενειακής ζωής», όπως ακριβώς και η σχέση ενός ζεύγους ετεροφύλων ευρισκόμενου στην ίδια κατάσταση», επεσήμανε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ΔΕΕ, απαντώντας ερωτήματα που τέθηκαν ενώπιόν του, από δικαστήριο της Ρουμανίας, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να τίθενται διακρίσεις στην μεταχείριση μελών μιας οικογένειας, με μόνο κριτήριο ότι οι σύζυγοι είναι του ιδίου φύλου.
Σύμφωνα με τα γεγονότα, όπως καταγράφονται σε προσφάτως εκδοθείσα απόφαση του ΔΕΕ, ο R.Α.C. Ρουμάνος υπήκοος, και ο R. C. H., Αμερικανός υπήκοος, είχαν συγκατοικήσει για τέσσερα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες προτού συνάψουν γάμο στις Βρυξέλλες το 2010. Τον Δεκέμβριο του 2012, ο R. A. C. και ο σύζυγός του ζήτησαν από τις ρουμανικές αρχές να ενημερωθούν σχετικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο R. C. H. μπορούσε, ως μέλος της οικογένειας του, να αποκτήσει δικαίωμα νόμιμης διαμονής στη Ρουμανία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.
Οι αρχές της Ρουμανίας, έδωσαν άδεια παραμονής μόνο για τρεις μήνες με την αιτιολογία ειδικότερα ότι δεν μπορούσε να θεωρηθεί στη Ρουμανία ως «σύζυγος» πολίτη της Ένωσης, δεδομένου ότι το κράτος μέλος αυτό δεν αναγνωρίζει τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου («γάμοι μεταξύ ομοφύλων») και το θέμα οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης.
Το ΔΕΕ ερμηνεύοντας τη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. σημείωσε ότι «ο όρος «σύζυγος», κατά την έννοια των διατάξεων του δικαίου της Ένωσης για την ελεύθερη διαμονή των πολιτών της Ένωσης και των μελών της οικογένειάς τους, περιλαμβάνει τους συζύγους του ιδίου φύλου».
Πρόσθεσε δε ότι «παρότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιτρέπουν ή να μην επιτρέπουν τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, δεν μπορούν να εμποδίζουν την ελεύθερη διαμονή πολίτη της Ένωσης, μη χορηγώντας στον ιδίου φύλου σύζυγό του, υπήκοο τρίτης χώρας, παράγωγο δικαίωμα διαμονής στο έδαφός τους».
Περαιτέρω, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι, στο πλαίσιο της οδηγίας σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, ο όρος «σύζυγος», ο οποίος αναφέρεται στο πρόσωπο εκείνο που έχει ενωθεί με άλλο πρόσωπο με τα δεσμά του γάμου, είναι ουδέτερος όσον αφορά το φύλο και μπορεί επομένως να περιλαμβάνει τον ιδίου φύλου σύζυγο ενός πολίτη της Ένωσης. Το Δικαστήριο διευκρίνισε ωστόσο ότι το δίκαιο της Ένωσης δεν θίγει την αρμοδιότητα των κρατών μελών να αποφασίζουν για τον αν θα αναγνωρίζουν ή όχι τον γάμο μεταξύ ομοφύλων.