Το Δικαστήριο προχωρεί στη διαδικασία της επιμέτρησης εφόσον έχει κρίνει ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος έχει τελέσει το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται. Ουσιαστικά ο δικηγόρος υπεράσπισης προωθεί τους λόγους για τους οποίος ο πελάτης θα πρέπει να τιμωρηθεί ελαφρότερα, μια διαδικασία που είναι γνωστή και ως μετριασμός. Περαιτέρω το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη και επιβαρυντικούς παράγοντες, οι οποίοι επιδρούν επιβαρυντικά στην επιμέτρηση της ποινής.
Ως εκ τούτου ο ρόλος του Δικαστή είναι εξαιρετικά καθοριστικός. Κατά το νομικό δόγμα, ο δικαστής είναι η κεντρική μορφή στην επιβολή της ποινής και μόνος αυτός έχει νόμιμη εξουσία να επιβάλει ποινή[2], η οποία συνιστά την αναδρομική αντίδραση του Κράτους σε μία κολάσιμη συμπεριφορά η οποία, όμως, εξυπηρετεί και κάποιο σκοπό στο μέλλον. Συνιστά μία βασικά πράξη ανταπόδοσης ή μομφής κατά του δράστη που θεωρείται υπεύθυνος για τη διάπραξη ενός εγκλήματος κατά του πολίτη -θύματος, στο οποίο η Πολιτεία αναγνωρίζει ορισμένα δικαιώματα.
Το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης δεν έχει σχεδιαστεί ως ένα ενιαίο σύστημα με όλα του τα στάδια και συνιστούντα μέρη να λειτουργούν συντονισμένα στην επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού.[3] Έτσι οι σκοποί που εξυπηρετούνται με την επιβολή ποινών πρέπει να διακρίνονται από τους διάφορους σκοπούς του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης που περιλαμβάνουν την πρόληψη του εγκλήματος, την ίση και δίκαιη μεταχείριση των υπόπτων και κατηγορουμένων, το σεβασμό των θυμάτων, κ.λπ.
Το θέμα αναπτύσσεται στο ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΙΝΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ των Α. Καπαρδής και Η. Στεφάνου (Νομική Βιβλιοθήκη 2020)
[1] Κουράκης, N., Παπαθανασόπουλος, E., Κόκκορη, F., Ε. Χαϊνάς, E. (2015). Η επιμέτρηση της ποινής και τα προκύπτοντα πλαίσια συνήθων ποινών στην ελληνική δικαστηριακή πρακτική. Εγκληματολογία, Τεύχος 1-2/2015, Ιανουάριος-Δεκέμβριος, 1-2, σελ. 8-16.
[2] Anleu, S.R., Brewer, R. and Mack, K. (2016). Locating the judge within sentencing research. Int. J. for Crime, Justice and Social Democracy, 6 (2), 46-23.
[3] Ashworth, A. (2015). Sentencing and Criminal Justice (sixth edition). Cambridge University Press.