Πως επηρεάζουν την ποινή οι συνθήκες διάπραξης του εγκλήματος

Οι συνθήκες τέλεσης των ποινικών αδικημάτων συνιστούν το βασικότερο ίσως παράγοντα επιμέτρησης της σοβαρότητας του αδικήματος, ενώ παράλληλα συνιστούν και ένδειξη της επικινδυνότητας του κατηγορουμένου.

Μεταξύ των συνθηκών αυτών περιλαμβάνονται η σοβαρότητα των συνεπειών της αξιόποινης πράξης, το μέγεθος του κινδύνου που δημιούργησε (ιδίως σε υποθέσεις εμπορίας μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και κατασκοπείας), ο χρόνος τέλεσης (για παράδειγμα το βράδυ), ο τόπος, το μέσο ή ο τρόπος διάπραξης του αδικήματος, η αποφασιστικότητα και εμμονή που επιδεικνύεται στον στόχο παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις του θύματος, ο εξευτελισμός και η ταπείνωση που βιώνει το θύμα, αλλά και ο προσχεδιασμός και ψυχρότητα που επιδεικνύεται κατά την τέλεση των αδικημάτων.

Περαιτέρω, η παγίδευση σε περιπτώσεις αλλοδαπών, για να ενδώσουν στην απαίτηση των δραστών, υπό το κράτος φόβου ένεκα των απειλών που εδέχοντο.

Το θέμα αναπτύσσεται στο ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΙΝΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ των Α. Καπαρδής και Η. Στεφάνου (Νομική Βιβλιοθήκη 2020)