Τι είναι το Διάταγμα Αποκλεισμού (βία στην οικογένεια);

Το Δικαστήριο δύναται να εκδώσει εναντίον προσώπου, που κατηγορείται για διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος βίας στην οικογένεια Διάταγμα Αποκλεισμού, το οποίο θα ισχύει για την περίοδο και με τους όρους που δυνατό να θέσει και με το οποίο να απαγορεύει σε αυτό (κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις) να εισέρχεται ή να παραμένει στην οικογενειακή κατοικία.

Το δικαστήριο δεν εκδίδει Διάταγμα Αποκλεισμού στις περιπτώσεις όπου επιβάλλει ταυτόχρονα και ποινή φυλάκισης για οποιαδήποτε περίοδο μεγαλύτερη των έξι μηνών. Στις περιπτώσεις όπου επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μικρότερη των έξι μηνών, διάταγμα αποκλεισμού δύναται να εκδοθεί ταυτόχρονα με την ποινή φυλάκισης αλλά η ισχύς του θα αρχίζει μετά την αποφυλάκιση του Κατηγορουμένου.

Για την έκδοση του Διατάγματος Αποκλεισμού απαιτείται:

(α) να αποδειχθεί προς ικανοποίηση του δικαστηρίου ότι ο κατηγορούμενος έχει ιστορικό επανειλημμένων πράξεων βίας εναντίον μελών της οικογένειάς του ή ότι είχε δύο καταδίκες τα τελευταία δύο χρόνια για παρόμοια αδικήματα, ή

(β) η βία που ασκήθηκε έχει προκαλέσει τέτοια πραγματική σωματική, σεξουαλική ή ψυχική βλάβη, που να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα ή τη σεξουαλική ή ψυχική υγεία των θυμάτων, ή

(γ) να αρνείται ο κατηγορούμενος να υποβληθεί σε θεραπευτική αγωγή αυτοελέγχου που επιβάλλεται ως όρος για σκοπούς εφαρμογής του ή άλλως πώς.

Τα εξής είναι ειδικά χαρακτηριστικά ενός Διατάγματος Αποκλεισμού: ταχεία εκδίκαση, διάταγμα απομάκρυνσης ανήλικου, προσωρινό διάταγμα αποκλεισμού υπόπτου ή απομάκρυνσης θύματος, κηδεμονία ή αναστολή φυλάκισης με ειδικούς όρους, απαγόρευση αποκάλυψης ταυτότητας θύματος.

Πέραν των πιο πάνω ειδικών ποινών, άλλες ειδικές ποινικές διατάξεις προβλέπουν την αποστέρηση διαφόρων αδειών όπως κατοχής ή απόκτησης άδειας οδηγού και άδειας κατοχής όπλου για ορισμένο χρονικό διάστημα, διάταγμα κατεδάφισης παράνομων οικοδομών, διάταγμα μόνωσης φρέατος, διάταγμα εκρίζωσης αμπελώνα, την καταβολή των εξόδων της κατηγορίας.

Το θέμα αναπτύσσεται στο ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΙΝΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ των Α. Καπαρδής και Η. Στεφάνου (Νομική Βιβλιοθήκη 2020)