Διάταγμα Κηδεμονίας με όρους επιμόρφωσης μπορεί να εκδοθεί συνήθως, σε υποθέσεις που αφορούν νεαρούς παραβάτες, εφόσον
(α) ο καταδικασθείς αποδέχεται,
(β) έχουν γίνει οι κατάλληλες διευθετήσεις με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού,
(γ) ο καταδικασθείς είναι κατάλληλο πρόσωπο να παρακολουθήσει τα μαθήματα έχοντας υπόψη την έκθεση του Κηδεμονευτικού Λειτουργού.
Ο καταδικασθείς – κηδεμονευόμενος θα πρέπει
(α) να παρουσιάζεται και συνεργάζεται με τον Κηδεμονευτικό Λειτουργό,
(β) να πληροφορεί τον Κηδεμονευτικό Λειτουργό για κάθε αλλαγή της διεύθυνσής του,
(γ) να παρακολουθεί τα μαθήματα που θα καθορίσει το Δικαστήριο και ο Κηδεμονευτικός Λειτουργός.
Σε περίπτωση κατά την οποία ο κηδεμονευόμενος παραλείψει να συμμορφωθεί με οποιοδήποτε όρο του διατάγματος, τότε προσάγεται ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο, χωρίς να επηρεάζεται η συνέχιση της ισχύος του Διατάγματος Κηδεμονίας, μπορεί να επιβάλει στον κηδεμονευόμενο πρόστιμο μη υπερβαίνον τα ογδόντα πέντε ευρώ ή, ανεξάρτητα αν το διάταγμα εκδόθηκε από Δικαστήριο συνοπτικής διαδικασίας ή από Κακουργιοδικείο, να ακυρώσει το Διάταγμα και να μεταχειριστεί τον κηδεμονευόμενο, με οποιοδήποτε τρόπο με τον οποίο θα είχε την αρμοδιότητα να τον μεταχειριστεί, αν τον είχε μόλις καταδικάσει για το πιο πάνω αδίκημα.
Το θέμα αναπτύσσεται στο ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΙΝΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ των Α. Καπαρδής και Η. Στεφάνου (Νομική Βιβλιοθήκη 2020)